Zdraví

Nejpoužívanější éčka v potravinách. Víte o nich?

Éčka jsou přídavné látky, které mají za úkol co nejvíce vylepšit výrobek. Jedná se o sladidla, konzervanty, barviva, aromata, stabilizátory, zahušťovadla, leštící látky a mnoho dalších. Některá éčka jsou přírodního původu a zdravotně nezávadná, ale kromě těch je tady celá řada chemických éček, která představují zdravotní riziko.

Barviva 

Barviva se používají pro zlepšení vzhledu potravin a u spotřebitele utváří první dojem. Většina spotřebitelů dá přednost například třešňovému jogurt, který je krásně červený, ale paradoxně v něm téměř žádné třešně nejsou.

Mezi nejpoužívanější barviva patří například E102 – tartrazin neboli potravinářská žluť. Používá se zejména v ovocných džusech, hořčici, cukrovinkách a v konzervovaném ovoci.

Velmi diskutovaným éčkem je E120 – košenila. Jedná se o červené barvivo, která se vyrábí extrakcí z vysušených těl hmyzu Červce nopálového. Košenila neboli kyselina karmínová se nejčastěji používá v šunkách, jogurtech, bonbonech, v nápojích, ale také v kosmetice jako přísada rtěnek nebo šampónů. Uvádí se, že může být příčinou dětské hyperaktivity a u citlivějších jedinců může způsobit alergickou reakci.

Další škodlivá barviva jsou například E133 – brilantní modř, která se vyrábí z uhelného dehtu a používá se především v nápojích a kosmetických výrobcích nebo E132 – hněď, která se používá při výrobě čokolády nebo pečiva.

Mějte na paměti, že tzv. azobarviva nejsou vhodná pro děti. Přítomnost azobarviv v potravinách poznáte tak, že výrobci na obale uvádí větu „může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

Konzervanty

Konzervanty se používají k prodloužení trvanlivosti potravin a také zamezují vzniku mikroorganismů v potravinách. Při styku s potravinou způsobují změnu vzhledu, vůně a barvy. V obchodě kupujeme krásně růžovou slaninu a považujeme ji za kvalitní. Jenže růžová barva je výsledkem použití konzervantů, slanina by sama o sobě měla být šedá.

Nejpoužívanějším konzervantem, který najdete snad v každé šunce nebo v klobásách, je E250 – dusitan sodný. O dusitanu se hodně mluví ve spojitosti s rakovinou žaludku.

Další konzervanty, E211 a E212 – benzoan sodný a benzoan draselný, najdeme třeba v omáčkách, pomazánkách, margarínech a v nápojích. Používají se v kyselém prostředí, kde zamezují množení kvasinek.

Zvýrazňovače chuti

Zvýrazňovače chuti se označují jako glutamany. Najdeme je například v kořenících směsích, konzervovaných jídlech, polotovarech, instantních polévkách nebo v brambůrkách. E621 glutaman sodný má negativní vliv na žlučové cesty a žlučník. Také se uvádí, že je příčinou migrény. Ačkoli se o glutamanu mluví negativně, jeho škodlivé účinky zatím nebyly prokázány.

Sladidla

Sladidla se používají ke zvýšení sladké chutě nebo ke snížení kalorické hodnoty. Známým sladidlem je E951 – aspartam. Aspartam je zhruba 200x sladší než cukr. Používá se při výrobě žvýkaček, pudinků, majonézy nebo vitamínových doplňků. Nadměrná konzumace aspartamu může vést k bolestem hlavy, únavě nebo k poruchám chování u dětí. Konzumace aspartamu se nedoporučuje těhotným ženám a dětem.

Tavíci soli

Používají se při výrobě tavených sýrů, protože zlepšují jejich roztíratelnost. Jedná se především o fosforečnany. V menších dávkách nejsou prokázána žádná rizika, avšak při vyšších dávkách mohou způsobit nedostatek vápníku. Jedná se především o E450 a E452.

Na internetu můžete najít mnoho stránek, které se věnují éčkám a nabízí přehledně zpracované tabulky. Éčka budou pravděpodobně obsahovat levné potraviny s dlouhou dobou trvanlivostí nebo tekutiny se sytou barvou. V  dnešní době se bohužel éčkám nelze vyhnout, ale jejich množství můžeme eliminovat. Každý z nás by měl znát alespoň ta nejhorší éčka a jejich neblahé účinky na naše zdraví.

Příznivá aditiva E 100, 101, 140, 150a, 160a-e, 161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306 – 308, 322, 410, 440, 901, 948
Přijatelná aditiva E 141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325 – 327,330 – 332, 334, 350 – 352, 363, 406, 460, 470b, 551 – 553, 640, 650, 902 – 904, 920, 949, 1102, 1103
Méně vhodná aditiva E 150b-d, 153, 160b, f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 335, 337, 353, 354, 400 – 404, 407, 415 – 418, 420 – 422, 425, 445, 461, 463 – 466, 469, 470 – 475, 481 – 483, 491 – 495, 500 – 504, 508 – 511, 514 – 517, 524 – 530, 554 – 559, 570, 574 – 579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 956, 957, 965 – 967, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1520
Nepříznivá aditiva E 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280 – 283, 338 – 341, 343, 355 – 357, 380, 385, 405, 407a, 412 – 414, 432 – 436, 442, 444, 450 – 452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520 – 523, 535, 536, 538, 541, 620 – 635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1410 – 1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1518
Škodlivá aditiva E 102, 104, 110, 122 – 124, 127 – 133, 142, 151, 154, 155, 180, 210 – 224, 226 – 228, 230 – 233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310 – 312, 320, 321, 512, 905, 927, 944, 952, 954
27.2.2016 | Michaela Votočková

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme

Kontakty

Poradíme si, z.s.
Dobrovského 1011/1
266 01 Beroun

Podporují nás

FM solutions, a.s.

+420 602 242 494
Copyright © 2015 Poradimesi.cz Obchodní podmínky