Středomořské menu
Inspirace

Zdravá kuchyně – inspirace ze Středomoří

Nejnižší výskyt srdečních i nádorových onemocnění byl zjištěn u obyvatel pobřeží Středozemního moře. Co je tedy hlavní příčinou? Životní styl? Pravidelná siesta? To taky, ale hlavně strava! Především minimální konzumace tučného masa. Doménou středomořské kuchyně jsou především luštěniny, těstoviny, saláty, ryby, ovoce, zelenina a všudypřítomný kvalitní olivový olej. Kromě toho, že je tato kuchyně chutná a osvěžující, je zejména velmi zdravá. Výsledkem je, že oblast Středomoří se vyznačuje velmi nižšími hodnotami cholesterolu a nádorových onemocnění, než je celoevropský průměr.

Středomořská kuchyně

Středomořská kuchyně , to je jižní Francie, Portugalsko, Španělsko, Itálie, ale také Řecko a Turecko. Tak velká oblast má jedno společné, a tím je podnebí. Střídají se zde dvě vegetační období, sluníčko a vlhkost. Ačkoliv jsou to země plné slunce s dešťovým deficitem, dozrává v nich dostatečné množství ovoce a zeleniny. Ty pokryjí nejen potřebu svých obyvatel, ale putují i do dalších koutů světa. Kuchyně jednotlivých států se však může lišit zvyklostmi i svým složením.

Tři vydatné chody

Pro většinu států, jež obklopuje Středozemní moře, je zcela běžné jíst 3x denně. Vstává se brzy ráno, jde se na trh, nakoupí se čerstvé suroviny a z nich se připraví vydatná snídaně. V poledne se připraví lehký oběd. Po něm nastává pravidelní odpolední siesta. Odpočívá se. Zavřeno mají i mnohé menší obchody. Večeře je společenskou událostí, která netrvá jen půl hodiny, ale protahuje se až do pozdních nočních hodin doprovázená zpěvem, zábavou, tancem a smíchem.

Základ středomořského jídelníčku

Základ jídelníčku tvoří čerstvé ingredience, zelenina a bylinky. Nezbytnou součástí však je nejkvalitnější tuk – olivový olej. Používá se do salátu, k vaření i jen k namočení kousku chleba! Pokrmy jsou jednoduché.

Hvězdy zdravé kuchyně

Středomořská kuchyně má svých šest hvězd, šest stálic, bez kterých by středomořská kuchyně nebyla tak chutnou. A tak zdravou.

  1. Olivový olej

Nejkvalitnější je ten panenský (viržin). Takto označený musí splnit dvě podmínky: olivy musí být lisovány poprvé a ještě k tomu za studena. Olej nejvyšší kvality je označen Extra panenský. Jeho acidita (kyselost) musí být maximálně 1%. Takové oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, rostlinné fenoly. To jsou látky, které snižují cholesterol i vysoký krevní tlak.

  1. Česnek

Je to nejzdravější liliovitá rostlina, jež dodává vůni i specifickou chuť středomořské kuchyni. Pro své léčivé a posilující účinky byl ve starověku považován za posvátnou rostlinu. Čistí cévy a v neposlední řadě ničí parazity ve střevech. Obsahuje saponiny, flavonoidy, fenoly – příznivě působí na kardiovaskulární systém, snižuje tlak, zbavuje tepny usazenin, prokrvuje orgány a okysličuje mozek.

  1. Bylinky

Bez určitých bylinek si Středomořskou kuchyni nelze ani představit. Často nahrazují sůl, dodávají jídlu svěží chuť a slouží jako přírodní antibiotika. Které z nich jsou tedy pro tuto oblast typické? Vedle specifické chuti, kterou dodávají pokrmům, mají navíc i léčebné účinky.

  • Bazalka – obsahuje éterické oleje a minerály, podporuje trávení
  • Koriandr – má pozitivní vliv na trávení (působí například proti nadýmání), ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje tak organismus, afrodiziakální účinky
  • Oregano – pomáhá proti kašli a při bolestech v krku,, má protizánětlivé účinky, zlepšuje zažívání neboť zvyšuje vyměšování žluči, pomáhá při léčbě vnitřních infekcí a střevních potížích. Kladně působí na psychiku. Navíc podporuje chuť k jídlu.
  • Petržel – obsahuje extrémní množství chlorofylu, který čistí krev a tvoří nové červené krvinky. Je také silně močopudná, čímž snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin.
  • Rozmarýn – obsahuje éterické oleje, třísloviny, hořké složky. Povzbuzuje krevní oběh, pomáhá při nižším krevním tlaku, prokrvuje orgány, zvyšuje výkonnost organismu. Zlepšuje paměť, odvrací mentální vyčerpání. Pomáhá při bolestech hlavy způsobených přepracováním a nervovým vypětím.
  • Šalvěj – přispívá k posílení celého těla, zabraňuje záchvatům mrtvice, pomáhá při nočním pocení. Užívá se při křečích, onemocněních míchy, onemocnění žláz a také při třesu končetin.
  • Tymián – nazýván rostlinným antibiotikem pro svůj obsah tymolu, který ničí bakterie. Působí dezinfekčně proti střevním parazitům, proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírni kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli.
  1. Mořské ryby a mořské plody

Středomoří je oblast, kde hlavním zdrojem potravy místních lidí jsou ryby a plody moře. Proto netrpí přímořské národy nedostatkem jódu ani omega 3 nenasycených mastných kyselin. Obě tyto látky působí jako prevence v řadě onemocnění, jako je např. štítná žláza, arterioskleróza či rakovina. Mezi mořské plody patří slávky, humři, kalamáry, sépie, škeble nebo garnáti.

  1. Jiné maso

Co je pro Středomoří typické, je jehněčí a kozí maso. Jejich maso obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, především karnitin, jenž je důležitý pro získávání energie z tuků a chrání srdeční svalovinu. Jehněčí i kozí maso je navíc poměrně nízkokalorické. Kdo by neznal souvlaki, kleftiko nebo kebab?

  1. Červené víno

Mimo to, že je lahodné, v menších pravidelných dávkách přispívá k ochraně před infarktem, ničí nádorové onemocnění, likviduje bakterie v močových cestách.

Středomořská kuchyně je jako pestrá paleta chutí, barev a vůní, která dokáže opojit všechny naše smysly. Přísady používané místními kuchaři se spojují v nezapomenutelné kombinace a navíc svým složením prospívají našemu zdraví. I když nyní znáte všechny hlavní hvězdy středomořské kuchyně, k naplnění zdravého životního stylu bude patřit ještě kvalitní stolování. Vychutnejte si posezení s přáteli, nikam nepospíchejte, uvolněte se, hoďte stres za hlavu! V klidu relaxujte a vychutnejte si všechny chutě života.

3.3.2016 | Martin Motloch

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme

Kontakty

Poradíme si, z.s.
Dobrovského 1011/1
266 01 Beroun

Podporují nás

FM solutions, a.s.

+420 602 242 494
Copyright © 2015 Poradimesi.cz Obchodní podmínky