
Existuje řada základních vitamínů – A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H. Ty se dělí na rozpustné v tucích nebo ve vodě. Vitamíny rozpustné v tucích se v těle ukládají a tvoří zásoby -patří sem vitamíny A, D, E, K. Naopak vitamíny rozpustné ve vodě se při jejich přebytečném množství v těle vylučují močí a proto se musí průběžně doplňovat vyváženou a bohatou stravou.
Ideálně bychom měli jíst takové potraviny rostlinného původu, které jsou pěstovány ekologicky bez chemických hnojiv nebo postřiků. Na snižování obsahu vitamínů má vliv šlechtění rostlin, hnojení, znečištění půdy a vody i špatné klimatické podmínky. Jejich obsah klesá také při nevhodném zpracování (např. vysoká teplota) nebo nevyhovujícím skladování.
Obecně platí, že nejvíce vitamínů mají potraviny čerstvé. Syrová zelenina a ovoce jsou v létě ideální, ale jejich množství si musíme hlídat. Více totiž zatěžuje trávicí systém a někomu může způsobit bolesti břicha nebo nadýmání, protože se nestíhá strávit.
Tepelnou úpravou jídla pomáháme tělu trávit i získávat některé vitamíny, které za syrového stavu nevyužije.
Například vitamín C je citlivý na světlo a přísun kyslíku, tepelnou úpravou se ničí. Proto si citrón přidejte až do vlažného čaje a ovoce zbytečně nekrájejte.
Při nemoci, rekonvalescenci nebo velké fyzické (i psychické) zátěži je lepší přísun vitamínů zvyšovat.
Martina Vierecklová – Výživová poradkyně
Naturhouse Smíchov