bílí zabijáci
InspiraceZdraví

Bílí zabijáci z vaší kuchyně

To, co je spojuje není jenom bílá barva. Sami o sobě nejsou až tak nebezpeční – jejich nadspotřeba však vyvolává civilizační choroby. Jsou smrtelně nebezpeční. Nejspíš proto se jim říká: bílí zabijáci. Sůl, cukr, mouka. Suroviny, které se denně objevují na našem jídelním stole. Tím, že si jich dopřáváme zbytečně velké množství, se jimi vlastně pomalu zabíjíme. Bílé jedy. Které to jsou?

Sůl

Chlorid sodný (NaCl), který známe jako kuchyňskou sůl. Nebo prostě sůl, kamennou nebo mořskou. Je to důležitá surovina pro potravinářský a chemický průmysl. V potravinářství se kromě běžné úpravy potravin používá při konzervaci. Jedlá sůl slouží nejen k ochucování pokrmů, ale je i zdrojem sodíku a chloridových iontů, potřebných pro lidský organismus. Přitom je to sodík, který tělu ve větším množství neprospívá. Sůl zvyšuje chuť k jídlu a tím napomáhá obezitě. Možná vás překvapí, že se sůl pro zvýraznění sladké chuti přidává i do sladkostí! Co nadměrné používání soli způsobuje:

  • brání vylučování toxických odpadů z těla
  • způsobuje choroby ledvin
  • nemoci srdce
  • revmatismus
  • brání vylučování močoviny,
  • způsobuje ostoporézu – řídnutí kostí
  • zvyšuje krevní tlak, možnosti ekzémů aj.

Alternativa: používat k úpravě masa bylinky nebo citrón. Co dál? Nepít minerálky, nejíst uzeniny, čipsy.

Cukr

Přírodní sladidlo, sladká poživatina. Cukr řepný nebo třtinový je velmi dobře stravitelná potravina s vysokým obsahem energie (16,8 kJ/g), ale téměř žádných dalších živin. Je silně návykový (jako heroin). V kombinaci s tukem vyvolává v mozku produkci hormonu serotinu a dopaminu (hormony lásky), které tělo produkuje při sexuálním orgasmu či požití drogy. Proto nám sladké chutná a činí psychicky dobře. Bohužel, nikoliv našemu tělu. Za rok spotřebujeme 40 kg na osobu, přitom spotřeba by měla být poloviční. Cukr najdeme v limonádách, energetických nápojích. Horší je jen glokózo – fruktózový sirup z kukuřice, který je 5x sladší než řepný cukr (trojici nejhorších doplňuje sirup z agáve a aspartam). Jaké jsou jeho největší škodlivé vlastnosti:

  • vyvolává závislost na sladkém
  • škodí hlavně mladému organismu (zabraňuje tvorbě neuronů)
  • zvyšuje hodnotu dlouhodobého cukru v těle (nebezpečí cukrovky)
  • zvyšuje energetickou hodnotu potravin – tělo se s 1 lžičkou cukru vyrovnává až tři dny!
  • kazí zuby, zvyšuje krevní tlak, způsobuje obezitu, žaludeční vředy, akné.

Alternativa: včelí med, stévie, javorový nebo datlový sirup.

Mouka

Jedná se hlavně o mouku bílou, pšeničnou. Ta je při potravinářské úpravě zbavena nenasycených olejů, obalu a klíčku. Výsledkem je bílý prach, který zpomaluje průchod potravy trávicím ústrojím. Ten je zatížen tak velkým množstvím živin, které není schopen dobře zpracovat a může dojít k problémům – například k alergii na lepek či k celiakii. I když se podaří mouku rychle strávit, stoupá rychleji glykemie z důvodu vysokého obsahu škrobu. Čím bílá mouka škodí:

  • zahleňuje trávení
  • obsahuje lepek, nebezpečný pro celiaky
  • ve formě pečiva je pouze plnidlem žaludku, nezasytí
  • zvyšuje obezitu

Alternativa: bezlepkové obiloviny: pohanka, jáhly, amarant, graham, kukuřice, celozrnná mouka, vláknina.

Jak vypustit zabijáky z našich jídel?

Snadno to nejde. Důležité je samozřejmě rozhodnutí začít. Nejezte bílé pečivo. Zjistíte, že bez pěti rohlíků ke svačině se dá taky žít. Objevte pro sebe znovu žitný chléb. A nejlépe ten kváskový. Nebo knäckebrot. Omezte cukry, nebo je nahraďte alternativními sladidly. A tam, kde to nejde – snižujte jeho množství. Přivykněte si na méně sladké jídlo. A to samé dělejte i se solí. Slané brambůrky, arašídy, krekry jsou jen další hřebík do vaší pomyslné rakve. Vlastně nikoliv pomyslné, ale skutečné.

Postavte se proti svým vlastním zabijákům. Omezit přísun soli, cukru nebo mouky pro váš organismus je jen začátek. Ale začít se nějak musí. Začněte přemýšlet o tom, co vám škodí. Co není nezbytně nutné jíst. Zkuste změnit své stravovací návyky. Třeba zjistíte, že i zdravé potraviny mohou být chutné…

Zdroj: foto – Pixabay

26.5.2016 | Martin Motloch

Komentáře nejsou povoleny.

Doporučujeme

Kontakty

Poradíme si, z.s.
Dobrovského 1011/1
266 01 Beroun
redakce@poradimesi.cz

Podporují nás

FM solutions, a.s.

+420 602 242 494
Copyright © 2015 Poradimesi.cz Obchodní podmínky